Original scientific paper
PRIMJENA ORGANSKOG OBLIKA SELENA U HRANIDBI BROJLERA
Radmila Marković
; Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija
Milan Ž. Baltić
; Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija
Branko Petrujkić
; Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija
Stamen Radulović
; Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija
Milena Krstić
; Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija
Dragan Šefer
; Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija
Marcela Šperanda
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta JJ Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Abstract
U radu je istraživan utjecaj dodatka organskog i anorganskog oblika selena u hranu i različitih količina vitamina E na proizvodne i klaoničke karakteristike brojlera. Pokus je proveden na ukupno 240 pilića podijeljenih u 4 skupine, trajao je 42 dana, podijeljena u tri razdoblja. Brojleri su hranjeni s trima vrstama potpunih smjesa za tov pilića standardnog sirovinskog i kemijskog sastava. Potpuna smjesa za početni tov pilića korištena je od 1 do 21. dana, a potpune smjese za završni tov od 21 do 35., odnosno 35 do 42. dana pokusa. Kontrolna skupina (K) brojlera hranjena je smjesama uz dodatak anorganskog selena (natrij selenitom) u količini od 0.3 ppm + 20 IJ vitamina E, a pokusne skupine pilića redom (P-I, PII, P-III), hranjene su uz dodatak organskog selena (Sel-Plex®) +20 IJ vitamina E,
anorganskog selena (natrij selenita) +100 IJ vitamina E ili organskog selena (Sel-Plex®) +100 IJ vitamina E. Korištenjem različitih izvora selena (organski selen- selenizirani kvasac i anorganski selen- natrij selenit) i povećane količine vitamina E u hrani nisu značajno utjecale na koncentraciju selena u krvnoj plazmi brojlera. Koncentracija selena u tkivima (meso prsa i jetra) brojlera bila je značajno veća kod brojlera hranjenih organskim selenom (selenizirani kvasac) i povećanom količinom vitamina E, u odnosu na ostale skupine. Kontrolna skupina brojlera, hranjena smjesom uz dodatak
anorganskog selena i 20 IJ vitamina E, postigla je proizvodne rezultate uobičajene za provenijenciju, dužinu tova i uvjete držanja, a primjenom organskog oblika selena s većom količinom vitamina E (100 IJ) postigli su se veći prirasti, uz bolju konverziju hrane. Prosječne mase trupova brojlera kretale su se od 1243.32±166.23 (K) do 1470.37±120.00 (P-III). Najniži prinos mesa utvrđen je u kontrolne skupine (65.31%), a najviši u trećoj pokusnoj skupini (69.24 %). Dodavanje organskog oblika selena i povećane količine vitamina E u smjesama brojlera pruža mogućnosti postizanja boljih proizvodnih rezultata, kao i prinosa mesa brojlera.
Keywords
selen; vitamin E; brojler; proizvodni rezultati; prinos mesa
Hrčak ID:
52195
URI
Publication date:
15.1.2010.
Visits: 1.415 *