Agriculture, Vol. 16 No. 1, 2010.
Other
PERADARSTVO, BIOLOŠKI I ZOOTEHNIČKI PRINCIPI
Gordana Kralik
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Elizabeta Has-Schön
; Department of Biology, J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Davor Kralik
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Marcela Šperanda
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
Sveučilišni udžbenik Peradarstvo - biološki i zootehnički principi temelji se na suvremenim spoznajama iz selekcije, uzgoja, hranidbe i tehnologije proizvodnje pri intenzivnom iskorištava nju pojedinih kategorija kokoši, pura, gusaka i pataka. Posebno su prikazani pokazatelji kvalitete mesa peradi i jaja, kao i modificiranje njihovog
prehrambenog sastava u pravcu proizvodnje funkcionalne hrane. Za maksimalno iskorištavanje genetskog potencijala peradi potrebno je poznavati građu i funkciju organskih sustava. Tako je iscrpno obrađen kostur peradi, karakterističan u odnosu na ostale kralježnjake. Obrađeni su: dišni su stav, krvožilni i limfni sustav, probavni sustav, sustav organa za izlučivanje, spolni sustav, endokrini sustav i osjetila. Uz metaboličke procese koji su zajednički svim kralježnjacima iscrpno su opisane i objašnjene specifične metaboličke prilagod be karakteristične za kralježnjake koji lete, poput peradi.
U udžbeniku je opisana moderna tehnologija koja je sve više prisutna
u peradarskoj proizvodnji. Danas uzgoj peradi predstavlja potpuno automatizirani proces s minimalnim fizičkim naprezanjima zootehničara. Suvremena proizvodnja peradi složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke
uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida peradi, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša.
Keywords
Hrčak ID:
53826
URI
Publication date:
10.6.2010.
Visits: 2.277 *