Original scientific paper
Rast bakterija ABT-5 kulture u sirutki obogaćenoj koncentratom proteina sirutke
Bojan Matijević
orcid.org/0000-0002-1419-5609
; Department of Food Technology, Polytechnic of Karlovac, Trg J.J. Strossmayera 9, Karlovac
Rajka Božanić
orcid.org/0000-0002-3387-0315
Ljubica Tratnik
Abstract
Cilj ovog istraživanja bio je skratiti trajanje fermentacije sirutke te ispitati utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost te preživljavanje bakterija združene ABT-5 kulture (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus) tijekom 28 dana hladnog čuvanja
(5 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i s dodatkom 1,5 i 3 % KPS. Fermentacija sirutke sa združenom ABT-5 bakterijskom kulturom trajala je oko 6,5 sati, a KPS nije utjecao na dinamiku fermentacije, bez obzira na dodanu količinu. Broj živih stanica Lactobacillus acidophilus bio je veći u fermentiranoj sirutki s KPS (oko 7,13 log CFU/mL) u odnosu na fermentiranu sirutku bez KPS (oko 6,63 log CFU/mL). Dodatak KPS nije utjecao na rast bakterija Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus kao ni na preživljavanje bakterija ABT-5 kulture u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog čuvanja (5°C).
Keywords
Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.; Streptococcus thermophilus; koncentrat proteina sirutke; sirutka
Hrčak ID:
59007
URI
Publication date:
29.9.2010.
Visits: 2.872 *