Skip to the main content

Review article

Primjena visokog tlaka u postupcima obrade hrane

G. Krešić ; Faculty of Tourism and Hospitality Management, Department of Food and Nutrition, Opatija, Croatia
V. Lelas ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Food Processing, University of Zagreb; Zagreb, Croatia
A. Režek Jambrak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Food Processing, University of Zagreb; Zagreb, Croatia
Z. Herceg ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Food Processing, University of Zagreb; Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 377 Kb

page 11-19

downloads: 1.113

cite


Abstract

Obrada visokim tlakom podrazumijeva podvrgavanje tekuće ili čvrste hrane, s ambalažom ili bez nje, djelovanju tlaka od 100 do 800 MPa (1200 MPa). Temperatura obrade može se kretati od ispod 0 °C do iznad 100 °C, a vrijeme izloženosti djelovanju tlaka, ovisno o cilju obrade, može varirati od nekoliko sekundi do preko 20 minuta. Zbog djelovanja visokog tlaka dolazi do smanjenja obujma sustava i pospješivanja onih reakcija koje vode smanjenju obujma. Potencijal primjene visokog tlaka u obradi hrane je u inaktivaciji mikroorganizama, modifikaciji funkcionalnih svojstava biopolimera, postizanju funkcionalnosti proizvoda te zadržavanju čimbenika kvalitete (boja, aroma, nutritivni sastav). Komponente odgovorne za specifičnu nutritivnu vrijednost i organoleptičke značajke hrane praktički su neosjetljive na djelovanje tlaka. Cilj rada je, polazeći od teorijskih principa djelovanja visokog tlaka, uzimajući u obzir njegove prednosti i nedostatke, prikazati mogućnosti primjene u postupcima obrade hrane. U radu su također opisani tipovi uređaja za tretiranje visokim tlakom koji se mogu primijeniti u obradi hrane. Osim sposobnosti uništavanja mikroorganizama pri sobnoj temperaturi što ovu tehnologiju čini danas jedinom komercijalno primjenjivom alternativom termičkom tretiranju, u radu su prikazane i specifične mogućnosti primjene visokog tlaka u preradi mlijeka, mesa te voća i povrća. S obzirom na trend rastuće potražnje za hranom bez dodataka koja u velikoj mjeri ima zadržane značajke kvalitete (boja, aroma, nutritivni sastav, tekstura), uz ujedno zajamčenu mikrobiološku stabilnost, može se očekivati da će metoda obrade hrane visokim tlakom u budućnosti naći svoju širu primjenu i to upravo za proizvode koji zahvaljujući svojoj dodanoj vrijednosti imaju istaknuto mjesto na tržištu.

Keywords

visoki tlak; prerada mesa; prerada mlijeka; prerada voća i povrća

Hrčak ID:

63133

URI

https://hrcak.srce.hr/63133

Publication date:

10.1.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.544 *