Skip to the main content

Review article

Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva

Helena Drmić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Anet Režek Jambrak orcid id orcid.org/0000-0001-7676-6465 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 306 Kb

page 22-33

downloads: 3.896

cite

Full text: english pdf 306 Kb

page 22-33

downloads: 1.455

cite


Abstract

U današnje vrijeme, traže se alternative klasičnim, toplinskim metodama procesiranja hrane. Jedna od novijih tehnika jest tehnika minimalnog procesiranja hrane, pod kojom podrazumijevamo i tretiranje ultrazvukom. Ultrazvučna tehnologija može biti vrlo korisna kod minimalnog procesiranja hrane, jer je prijenos akustične energije kroz proizvod brz i cjelovit, što omogućava redukciju ukupnog vremena obrade, te nižu potrošnju energije. Djelovanjem industrije nastaje sve više otpadnih materijala, a u želji očuvanja globalnih resursa i poboljšanja energetske efikasnosti, istražuju se načini ekstrakcije aktivnih tvari iz bioloških izvora sa ciljem primjene u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te medicini. Metodom ultrazvučne ekstrakcije bioaktivnih tvari nastoji se smanjiti upotreba otapala ili potpuno izbjegavati njihova upotreba. Ograničava se povišenje temperature tijekom tretmana te se dobiva veći prinos ekstraktivnih, bioaktivnih tvari. U ovom radu prikazan je mehanizam ultrazvučno inducirane ekstrakcije te primjeri ekstrakcije aktivnih tvari iz različitih biljnih materijala. Ultrazvuk može poboljšati postojeće mehanizme ekstrakcije te omogućiti nove mogućnosti komercijalne ekstrakcije. Primjena (ultrazvučne kemije) sonokemije nudi bolji prinos željenih komponenti, povećanu stopu ekstrakcije te postizanje smanjenja vremena tretiranja.

Keywords

ultrazvuk; ultrazvučna kemija; ekstrakcija; bioaktivne tvari

Hrčak ID:

65474

URI

https://hrcak.srce.hr/65474

Publication date:

28.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 7.365 *