Original scientific paper
UTJECAJ HRANIDBE NA KLAONIČKA SVOJSTVA HIBRIDNIH SVINJA
Goran Kušec
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ulrich Baulain
; Institute of Animal Husbandry and Animal Ethology, Neustadt, Germany
Ivona Đurkin
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Boris Lukić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Antun Petričević
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Abstract
U ovom istraživanju obuhvaćeno je 68 četverolinijskih križanaca (Pietren x Hempšir s očeve te Veliki jorkšir x Njemački landras s majčinske strane). Svinje su raspoređene u dvije skupine s obzirom na režim hranidbe: „ad libitum“ i „restriktivnu“. „Ad libitum“ skupina hranjena je smjesom s energetskim sastavom od 13,8 MJ ME/kg i 17,5 % sirovih proteina u početnoj fazi tova te 13,8 MJ ME/ kg i 15% sirovih proteina u završnoj fazi tova. Tovljenici restriktivne skupine hranjeni su u skladu s njemačkim hranidbenim preporukama za tovljenike. Unos energije smanjen je na 34,0 MJ ME dnevno. Rezultati pokazuju kako razina hranidbe značajno utječe na sva istraživana klaonička svojstva, dok je po pitanju svojstava kvalitete mesa taj učinak slabije izražen. Statistički značajne razlike utvrđene su jedino u električnoj provodljivosti izmjerenoj u m.longissimus dorsi i butu 24 sata post mortem (EC24), stupnju crvene i žute boje (CIE - a*; CIE - b*) te sadržaju intramuskularne masti (IMF).
Keywords
svinje; hranidbeni režim; svojstva trupa; svojstva kvalitete mesa
Hrčak ID:
66762
URI
Publication date:
14.2.2011.
Visits: 1.770 *