Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ TIPA TLA I GNOJIDBE DUŠIKOM NA PRINOS I KVALITETU KORIJENA ŠEĆERNE REPE

Andrija Kristek ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31000 Osijek
Suzana Kristek ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31000 Osijek
Manda Antunović ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31000 Osijek
Ivana Varga ; J.J. Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Trg Sv. Trojstva 3, HR-31000 Osijek
Javor Katušić ; Sladorana d.d., Šećerana 63., 32 270 Županja
Zdenko Besek ; Sladorana d.d., Šećerana 63., 32 270 Županja


Full text: croatian pdf 106 Kb

page 16-22

downloads: 485

cite


Abstract

smeđem tlu (T-2), obavljeno je istraživanje utjecaja gnojidbe dušikom na elemente prinosa šećerne repe. Dušik je dodavan u jesen, predsjetvenono na osnovi zaliha Nmin u tlu te u prihrani. Dobiveni rezultati istraživanja pokazali su da je značajno veći prinos korijena i šećera ostvaren na kvalitetnijem tlu T-2 u drugoj godini istraživanja. Utjecaj gnojidbe ureom u osnovnoj gnojidbi na prinos korijena i šećera zavisio je o godini, tlu i ukupno dodanome dušiku. U vlažnoj 2010. godini, na siromašnome tlu T-1, te u sušnoj 2009., na plodnome tlu T-2, na varijanti N-0 (bez prihrane), dodavanje dušika u jesen (G-46) uvjetovalo je značajno povećanje prinosa korijena i šećera. Na tlu T-1, najveći prinos korijena i šećera (9,54 tha-1) dobiven je na varijanti G-46 i bez dodavanja dušika u vegetaciji, a na T-2 tlu na varijanti bez gnojidbe dušikom u jesen (G-0) i uz prihranu 13,5 kgha-1N, dobiven je najveći prinos šećera (11,48 tha-1).

Keywords

šećerna repa; gnojidba dušikom; prinos korijena i šećera

Hrčak ID:

69539

URI

https://hrcak.srce.hr/69539

Publication date:

21.6.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.707 *