Skip to the main content

Professional paper

Proizvodnja acidofilnog mlijeka u Zagrebačkoj mljekari

Slavica Švigir-Varga ; Zagrebačka mljekara, Zagreb


Full text: croatian pdf 533 Kb

page 11-15

downloads: 793

cite


Abstract

Iako je Lbc. acidophilus otkriven 5 godina prije Lbc. bulgaricusa, on nije proučavan gotovo 20 godina. Razlog je u tome, što su prvi izolirani sojevi, imali vrlo slabu gotovo nikakvu sposobnost acid-precipitacije bjelančevina mlijeka. Godine 1922. Amerikanci su uspjeli dobiti sojeve Lbc. acidophilusa, koji su brzo koagulirali mlijeko i od tada taj se bacil počeo primjenjivati u proizvodnji mliječno-kiselih proizvoda, tj. kao dijetetski proizvod.

Keywords

mlijeko; acidofilno mlijeko

Hrčak ID:

70738

URI

https://hrcak.srce.hr/70738

Publication date:

2.1.1970.

Visits: 1.396 *