Skip to the main content

Review article

Toksikološki aspekti anabolika u hrani životinjskog podrijetla

Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska 143, 10000 Zagreb, Croatia
Nina Perši ; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska 143, 10000 Zagreb, Croatia
B. Antolović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for Toxicology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
B. Šimić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for Toxicology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana Kmetić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for Toxicology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 574 Kb

page 48-56

downloads: 1.577

cite

Full text: english pdf 574 Kb

page 48-56

downloads: 773

cite


Abstract

Zbog ekonomske isplativosti pri proizvodnji mesa u stočarskoj industriji zlouporabljale su se različite tvari s anaboličkim učinkom, i to stilbeni, derivati stilbena, njihove soli i esteri, antitireoidne tvari, prirodni i sintetski sterodini spolni hormoni, laktoni rezorcilne kiseline i beta-agonisti. Način djelovanja tvari s anaboličkim učinkom u organizmu razlikuje se po navedenim grupama tvari, a rezultira povećanim zadržavanjem dušika, sintezom proteina i razgradnjom masti. Iako su mehanizmi djelovanja različiti i mogu biti direktni ili indirektni, uporaba anabolika rezultira istim konačnim učinkom odnosno većim rastom uzgojnih životinja i boljim organoleptičkim svojstvima mesa. Toksikološkim istraživanjima utvrđeno je da primjena anabolika na životinjama ima za posljedicu brojne toksične učinke po zdravlje potrošača, s obzirom da se isti kumuliraju u tkivima životinja koja se nadalje koriste u ljudskoj ishrani. Više slučajeva zlouporabe anabolika u svijetu dovelo je do značajnih štetnih posljedica po zdravlje potrošača. Stoga je uporaba tvari s anaboličkim učinkom u stočarskoj proizvodnji zabranjena i potreban je nadzor temeljem propisanih zakonskih akata i sustavnog monitoringa te primjenom specifičnih i selektivnih analitičkih metoda u određivanju vrlo niskih koncentracija ostataka takvih tvari u različitim matriksima.

Keywords

anabolici; toksikološki aspekt; hrana životinjskog podrijetla

Hrčak ID:

70919

URI

https://hrcak.srce.hr/70919

Publication date:

15.7.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.522 *