Skip to the main content

Professional paper

Smještaj i držanje svinja u uvjetima ekološkog uzgoja

Željko Pavičić ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Heinzelova 55, Zagreb
Mario Ostović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za animalnu higijenu, okoliš i etologiju, Heinzelova 55, Zagreb


Full text: croatian pdf 138 Kb

page 36-42

downloads: 3.929

cite

Full text: english pdf 43 Kb

page 42-42

downloads: 363

cite


Abstract

Sažetak
Ekološko se stočarstvo temelji na uzgoju životinja na etološki prihvatljiv način, uz očuvanje okoliša i proizvodnju visoko vrijednih
namirnica u prehrani ljudi. Ovakvim se načinom proizvodnje u Europi bavi razmjerno mali broj proizvođača, uključujući i ekološki
uzgoj svinja. Međutim, sve veća potražnja ekološki proizvedene svinjetine u zemljama članicama Europske unije povećava interes za
ovim oblikom proizvodnje. Naša zemlja obzirom na geografski položaj, klimatske specifi čnosti, čisti okoliš i kvalitetne pašnjake može u budućnosti proizvoditi takvu vrstu hrane ne samo za potrebe vlastitog stanovništva, već i za inozemno tržište. Uz ostale zahtjeve, u ekološkoj proizvodnji svinja, neophodno je osigurati i odgovarajuće uvjete smještaja i držanja životinja. U radu su opisane osobitosti
smještaja i držanja pojedinih kategorija svinja u ekološkom uzgoju.

Keywords

svinje; smještaj i držanje; ekološki uzgoj

Hrčak ID:

72569

URI

https://hrcak.srce.hr/72569

Publication date:

15.2.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 5.177 *