Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja suplemenata izraženih antioksidativnih svojstava fermentacijom na čvrstoj podlozi od pšenice (Triticum aestivum Linn.), s pomoću gljive Cordyceps militaris

Zuofa Zhang ; Institute of Horticulture, Zhejiang Academy of Agricultural Science, Hangzhou, ZJ 310021, PR China
Guoying Lv ; Institute of Horticulture, Zhejiang Academy of Agricultural Science, Hangzhou, ZJ 310021, PR China
Huijuan Pan ; Institute of Horticulture, Zhejiang Academy of Agricultural Science, Hangzhou, ZJ 310021, PR China
Leifa Fan ; Institute of Horticulture, Zhejiang Academy of Agricultural Science, Hangzhou, ZJ 310021, PR China
Carlos Ricardo Soccol ; Biotechnological Process Laboratory, Department of Chemical Engineering, Federal University of Paraná, Curitiba, PR 81531-970, Brazil
Ashok Pandey ; Biotechnology Division, National Institute for Interdisciplinary Science and Technology, CSIR, 695 019 Trivandrum, India


Full text: croatian pdf 145 Kb

page 32-39

downloads: 961

cite

Full text: english pdf 145 Kb

page 32-39

downloads: 1.378

cite


Abstract

U radu su ispitana antioksidativna svojstva fermentirane pšenice (Triticum aestivum Linn.), ekstrahirane pomoću zakiseljene vode, 70 %-tnog acetona i 70 %-tnog etanola, u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Antioksidativna aktivnost fermentirane pšenice, tj. njezina sposobnost uklanjanja 1,1-difenil-2-pikrilhidrazilnih i hidroksilnih radikala, reducirajuća snaga te sposobnost keliranja iona željeza, bila je veća od aktivnosti nefermentirane pšenice. Prinos ekstrakcije, ukupni udjel fenola, flavonoida i slobodnih fenolnih kiselina bili su kudikamo veći u fermentiranoj pšenici. Najveći udjel antioksidativnih spojeva, i to 66,37 mg/g polifenola, izraženih kao ekvivalent galne kiseline, i 32,27 mg/g flavonoida, izraženih kao ekvivalent rutina, te najmanju EC50 vrijednost imao je acetonski ekstrakt fermentirane pšenice. Stoga je zaključeno da se fermentacijom s pomoću gljive Cordyceps militaris može proizvesti zdrava hrana ili sastojak multifunkcionalnih svojstava, što se može upotrijebiti kao prirodni antioksidans u prehrambenoj industriji.

Keywords

fermentacija na čvrstoj podlozi; Cordyceps militaris; antioksidativni suplementi; slobodne fenolne kiseline

Hrčak ID:

78901

URI

https://hrcak.srce.hr/78901

Publication date:

27.3.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 3.815 *