Original scientific paper
Pomološke i kemijske osobine introduciranih sorata šljive (Prunus domestica L.)
Jelena Gadže
orcid.org/0000-0003-2838-9217
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvaska
Zlatko Čmelik
orcid.org/0000-0001-7333-5336
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvaska
Dragica Kaštelanac
; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Istraživanje je provedeno na introduciranim sortama šljive: Top Five, Top Star, Top Gigant, Haganta, Jojo, Elena, Top 2000 i Top Hit. Analizirane su pomološke (širina, debljina i visina ploda, masa ploda i masa koštice, dužina peteljke te randman ploda) i kemijske osobine ploda (suha tvar, ukupna kiselost,ukupni fenoli), te boja ploda. Dobiveni rezultati pokazali su značajne razlike istraživanih svojstava između sorata u pokusu. Prema istraživanim svojstvima i roku dozrijevanja kao zanimljive za proizvodne voćnjake ističu se: Top Star, Haganta, Jojo i Top Hit. Boja kožice ploda nije relevantan pokazatelj dozrelosti ploda, te se bez analize organoleptičkih značajki, sadržaja topljive suhe tvari i kiselina, ne može pouzdano koristiti u svrhu određivanja roka berbe.
Keywords
šljiva; sorta; kakvoća ploda; boja ploda
Hrčak ID:
78911
URI
Publication date:
10.3.2012.
Visits: 4.865 *