Skip to the main content

Professional paper

Mogućnosti primjene nekih ideja iz alternativnih škola

Branka Gotovac orcid id orcid.org/0000-0002-2148-1486 ; University of Split, Croatia


Full text: croatian pdf 164 Kb

page 81-87

downloads: 2.031

cite


Abstract

Postojeće stanje u državnim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj moguće je poboljšati primjenom i unaprjeđenjem nekih ideja iz alternativnih škola, na primjer, uvođenjem stranog jezika u prvi razred osnovne škole po uzoru na waldorfske škole. S obzirom na poteškoće pri prijelazu učenika iz četvrtog u peti razred, dani su neki prijedlozi za postupno uvođenje učenika u peti razred. Mogu se primijeniti odmah, a temelje se na suradnji (osobito istaknutoj u Freinetovoj pedagogiji) ponajprije učenika s dotadašnjim učiteljem razredne nastave.
Zaboravljeni su ciljevi nastave tjelesnog odgoja, likovne i glazbene kulture u školi, osnovnoj i srednjoj: promicanje i razvoj svjesnosti o važnosti odgoja, a ne borba za ocjenu.
Njegovanje komunikacijske kulture općenito iznimno je važno, a konstruktivnom primjenom u nastavi i dizajniranjem problemskih situacija za učenike, nastava se može bitno kvalitativno promijeniti, kao i uloga nastavnika i učenika. Nastavnik postaje inicijator i usmjerivač poput nastavnika u školi koji njeguje metodu Montessori, a nastava je orijentirana na učenika, što je u osnovi Petersenove teorije nastave.
Iznesena su i osobna iskustva u radu s učenicama u Ženskom đačkom domu u Splitu koja mogu poslužiti za ostvarenje sličnih projekata u školi. Neke ideje su navedene. Promiču umjetnički i radni odgoj te kolektivni rad i omogućuju da osobitosti pojedinca
dođu do izražaja.

Keywords

alternativni školski modeli; počeci učenja stranog jezika u školskoj dobi; suradnički odnosi; ciljevi nastave odgojnih predmeta; komunikacijska kultura i konstruktivna primjena u nastavi

Hrčak ID:

82591

URI

https://hrcak.srce.hr/82591

Publication date:

31.3.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 4.536 *