Original scientific paper
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe
Mladen Pavlečić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Vedran Lulić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Slavica Gašpari
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Mirela Ivančić Šantek
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Predrag Horvat
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Božidar Šantek
orcid.org/0000-0001-9583-534X
; Faculty of Food Technology and Biotechnology; University of Zagreb, Croatia
Abstract
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0,375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0,53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti
bioprocesa: YP/S = 0,502 g/g, E = 93,40 % i Pr = 0,50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0,360 g/g, E = 66,91 % i Pr = 0,66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.
Keywords
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa
Hrčak ID:
84935
URI
Publication date:
24.7.2012.
Visits: 2.650 *