Agronomy journal, Vol. 74 No. 1, 2012.
Professional paper
ORGANIZACIJA I EKONOMIKA PROIZVODNJE OZIMOG JECMA NA PZ KOROĐ
Irena Rapčan
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Mladen Jurišić
orcid.org/0000-0002-8105-6983
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Jozo Kanisek
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Monika Marković
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Krunoslav Buhač
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku
Abstract
Za potrebe ovog rada obavljeno je istraživanje tijekom 2010. godine na proizvodnim površinama PZ Korođ u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Praćeni su i evidentirani agrotehnički zahvati i organizacija proizvodnje. Na temelju prikupljenih podataka i izrađene tehnološke karte utvrđeni su ukupni troškovi proizvodnje od 7.437,05 kn ha-1. S prinosom zrna od 5,5 t ha-1, uz tada važeću cijenu od 1,15 kn kg-1 zrna, dobiveno je 6.325,00 kn ha-1. Na temelju ostvarenog prinosa i utrošenih sati rada ljudi utvrđeno je da PZ Korođ proizvodi 367 kg zrna ječma po satu, a za proizvodnju jedne tone troši 2,7 sati rada ljudi. Vrijednost proizvodnje s poticajima tada od 2.250,00 kn ha-1 iznosi 8.575,00 kn ha-1, a dobit nakon podmirenja troškova iznosila je 1.137,95 kn ha-1.
Keywords
ozimi ječam; proizvodnja; organizacija; ekonomika
Hrčak ID:
85693
URI
Publication date:
15.7.2012.
Visits: 2.131 *