Skip to the main content

Original scientific paper

Laktuloza u mlijeku

Nada Vahčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar
Ksenija Marković


Full text: croatian pdf 1.489 Kb

page 3-14

downloads: 1.327

cite


Abstract

Laktuloza je ketoza dobivena iz laktoze tijekom postupka grijanja i pohrane mlijeka i mliječnih proizvoda. Ovaj šećer je nešto slađi i topljiviji od laktoze. Prisustvo laktuloze u umjetnoj prehrani djece potiče razvoj bakterije Bifidobacterium bifidum u crijevnoj flori, što oponaša floru nađenu kod djece hranjene majčinim mlijekom. Laktuloza se primjenjuje u liječenju kronične opstipacije i sustavne encefalopatije. Cilj istraživanja bio je odrediti udjel laktuloze u sirovom mlijeku, mlijeku nakon tri različita režima pasterizacije, te mlijeku steriliziranom u tri različita tipa sterilizatora. Drugo, željelo se utvrditi koliki je udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka različitih proizvođača prisutnih na zagrebačkom tržištu. Udjel laktuloze određen je enzimnom metodom. Toplinskom obradom udjel laktuloze raste tako da prosječna vrijednost u sirovom mlijeku od 0,91 mg/100 g raste do intervala od 3,972 do 4,987 mg/100 g mlijeka za uzorke pasteriziranog mlijeka, te do raspona od 27,069 do 29,225 mg/ 100 g mlijeka za uzorke steriliziranog mlijeka. Veći udjel laktuloze nastao je u uzorcima pasteriziranim na višoj temperaturi pasterizacije. Vrsta sterilizatora nije značajno utjecala na udjel laktuloze iako su najviše vrijednosti utvrđene u cjevastom sterilizatoru, potom infuzionom i pločastom. Udjel laktuloze u uzorcima steriliziranog mlijeka sa zagrebačkog tržišta bio je u rasponu od 0,984 do 53,578 mg/100g mlijeka.

Keywords

laktuloza; mlijeko; toplinska obrada

Hrčak ID:

93077

URI

https://hrcak.srce.hr/93077

Publication date:

15.3.2000.

Article data in other languages: english

Visits: 2.816 *