Review article
Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline
Jagoda Šušković
orcid.org/0000-0003-1711-316X
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Blaženka Brkić
Srećko Matošić
Abstract
Probiotik se mote definirati kao pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama koji, primijenjeni u ljudi ili životinja blagotvorno djeluju na domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Znanstveni temelj za izučavanje i razvoj probiotika proistječe iz spoznaje daje crijevna flora uključena u zaštitu domaćina (čovjeka ili životinje) od naseljavanja intestinalnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline može se iskazati različitim mehanizmima djelovanja prema patogenim mikroorganizmima u intestinalnom traktu: 1. smanjivanjem broja živih bakterija: a) proizvodnjom antibakterijskih supstancija (bakteriocina), b) natjecanjem za hranjiva, c) natjecanjem za mjesta vezanja na crijevnoj epitelnoj površini; 2. izmjenom metabolizma mikroorganizama: a) povećanjem ili b) smanjenjem enzimne aktivnosti i 3. stimuliranjem imunološkog sustava povećanjem: a) razine antitijela i b) makrofagne aktivnosti.
Keywords
bakterije mliječne kiseline; probiotička aktivnost
Hrčak ID:
94894
URI
Publication date:
10.1.1997.
Visits: 6.295 *