Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline

Jagoda Šušković orcid id orcid.org/0000-0003-1711-316X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Blaženka Brkić
Srećko Matošić


Puni tekst: hrvatski pdf 2.932 Kb

str. 57-73

preuzimanja: 4.645

citiraj


Sažetak

Probiotik se mote definirati kao pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama koji, primijenjeni u ljudi ili životinja blagotvorno djeluju na domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Znanstveni temelj za izučavanje i razvoj probiotika proistječe iz spoznaje daje crijevna flora uključena u zaštitu domaćina (čovjeka ili životinje) od naseljavanja intestinalnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline može se iskazati različitim mehanizmima djelovanja prema patogenim mikroorganizmima u intestinalnom traktu: 1. smanjivanjem broja živih bakterija: a) proizvodnjom antibakterijskih supstancija (bakteriocina), b) natjecanjem za hranjiva, c) natjecanjem za mjesta vezanja na crijevnoj epitelnoj površini; 2. izmjenom metabolizma mikroorganizama: a) povećanjem ili b) smanjenjem enzimne aktivnosti i 3. stimuliranjem imunološkog sustava povećanjem: a) razine antitijela i b) makrofagne aktivnosti.

Ključne riječi

bakterije mliječne kiseline; probiotička aktivnost

Hrčak ID:

94894

URI

https://hrcak.srce.hr/94894

Datum izdavanja:

10.1.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.717 *