Review article
Granična vrijednost točke ledišta sirovog mlijeka -0,517 °C
Dubravka Samaržija
orcid.org/0000-0001-5577-4992
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač Havranek
orcid.org/0000-0002-2653-3505
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Abstract
Granična vrijednost točke ledišta nerazvodnjenog mlijeka, prema EZ propisima, je -0,517 °C. U prijedlogu novog Pravilnika o kvaliteti sirovog mlijeka predložena je ista granična vrijednost za točku ledišta sirovog mlijeka. Razlog takvom prijedlogu je nedostatak rezultata vlastitih istraživanja. Točka ledišta, kao prilično konstantna vrijednost, ne određuje se isključivo radi dokazivanja patvorenja vodom već je taj podatak vrijedan parametar kvalitete sirovog mlijeka. Opravdanost granične vrijednosti za točku ledišta -0,517°C i činioci koji je određuju opisani su ovim radom.
Keywords
točka ledišta; granična vrijednost; mlijeko; parametri
Hrčak ID:
95407
URI
Publication date:
19.9.1993.
Visits: 1.679 *