Skip to the main content

Review article

Granična vrijednost točke ledišta sirovog mlijeka -0,517 °C

Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 659 Kb

page 209-213

downloads: 763

cite


Abstract

Granična vrijednost točke ledišta nerazvodnjenog mlijeka, prema EZ propisima, je -0,517 °C. U prijedlogu novog Pravilnika o kvaliteti sirovog mlijeka predložena je ista granična vrijednost za točku ledišta sirovog mlijeka. Razlog takvom prijedlogu je nedostatak rezultata vlastitih istraživanja. Točka ledišta, kao prilično konstantna vrijednost, ne određuje se isključivo radi dokazivanja patvorenja vodom već je taj podatak vrijedan parametar kvalitete sirovog mlijeka. Opravdanost granične vrijednosti za točku ledišta -0,517°C i činioci koji je određuju opisani su ovim radom.

Keywords

točka ledišta; granična vrijednost; mlijeko; parametri

Hrčak ID:

95407

URI

https://hrcak.srce.hr/95407

Publication date:

19.9.1993.

Article data in other languages: english

Visits: 1.679 *