Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Granična vrijednost točke ledišta sirovog mlijeka -0,517 °C

Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 659 Kb

str. 209-213

preuzimanja: 763

citiraj


Sažetak

Granična vrijednost točke ledišta nerazvodnjenog mlijeka, prema EZ propisima, je -0,517 °C. U prijedlogu novog Pravilnika o kvaliteti sirovog mlijeka predložena je ista granična vrijednost za točku ledišta sirovog mlijeka. Razlog takvom prijedlogu je nedostatak rezultata vlastitih istraživanja. Točka ledišta, kao prilično konstantna vrijednost, ne određuje se isključivo radi dokazivanja patvorenja vodom već je taj podatak vrijedan parametar kvalitete sirovog mlijeka. Opravdanost granične vrijednosti za točku ledišta -0,517°C i činioci koji je određuju opisani su ovim radom.

Ključne riječi

točka ledišta; granična vrijednost; mlijeko; parametri

Hrčak ID:

95407

URI

https://hrcak.srce.hr/95407

Datum izdavanja:

19.9.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.679 *