Skip to the main content

Preliminary communication

Proizvodnja svježeg mekanog sira od ultrafiltriranog rekonstituiranog obranog mlijeka

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev


Full text: croatian pdf 1.050 Kb

page 131-138

downloads: 751

cite


Abstract

U ovome je radu proučavana proizvodnja svježeg mekanog sira od ultrafiltriranog rekonstituiranog mlijeka, različito koncentriranog (1,5-2 puta). Određeno je najpovoljnije ugušćenje rekonstituiranog obranog mlijeka potrebno za proizvodnju svježeg mekanog sira sa sličnim svojstvima kao tradicionalno proizvedeni sir. Najbolja senzorska svojstva sira postignuta su preradom ultrafiltracijom rekonstituiranog obranog mlijeka koncentriranog 1,6 puta (oko 10% suhe tvari i oko 4,5% proteina).

Keywords

svježi sir od obranog rekonstituiranog ultrafiltriranog mlijeka; najpovoljnije ugušćenje mlijeka za sirenje; senzorska svojstva sira od rekonstituiranog obranog mlijeka ugušćenog ultrafiltracijom

Hrčak ID:

95457

URI

https://hrcak.srce.hr/95457

Publication date:

12.5.1992.

Article data in other languages: english

Visits: 1.664 *