Preliminary communication
Proizvodnja svježeg mekanog sira od ultrafiltriranog rekonstituiranog obranog mlijeka
Ljubica Tratnik
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Abstract
U ovome je radu proučavana proizvodnja svježeg mekanog sira od ultrafiltriranog rekonstituiranog mlijeka, različito koncentriranog (1,5-2 puta). Određeno je najpovoljnije ugušćenje rekonstituiranog obranog mlijeka potrebno za proizvodnju svježeg mekanog sira sa sličnim svojstvima kao tradicionalno proizvedeni sir. Najbolja senzorska svojstva sira postignuta su preradom ultrafiltracijom rekonstituiranog obranog mlijeka koncentriranog 1,6 puta (oko 10% suhe tvari i oko 4,5% proteina).
Keywords
svježi sir od obranog rekonstituiranog ultrafiltriranog mlijeka; najpovoljnije ugušćenje mlijeka za sirenje; senzorska svojstva sira od rekonstituiranog obranog mlijeka ugušćenog ultrafiltracijom
Hrčak ID:
95457
URI
Publication date:
12.5.1992.
Visits: 1.664 *