Skip to the main content

Original scientific paper

Tounjski sir - autohtoni proizvod Hrvatske

Jasmina Lukač-Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 1.738 Kb

page 7-18

downloads: 1.082

cite


Abstract

Autohtoni sirevi osnova su za mnoge danas poznate sireve, industrijski proizvedene, u svijetu. Tounjski sir dimljeni je sir koji se proizvodi u širem području Tounja. Na zagrebačko se tržište doprema svakodnevno, te nalazi velik broj potrošača koje privlači njegova ugodna aroma, simo tijesto, a posebno prigodan "obiteljski format" lijepe zlatno-žute boje. U radu se opisuju osnovne karakteristike sira, te analiziraju kemijski sastav, organoleptičke karakteristike i tehnologija proizvodnje tounjskog sira. Podaci ukazuju na vrijednost ovog sira, koji valja sačuvati kao specijalitet i specifičnost hrvatske autohtone proizvodnje.

Keywords

autohtona proizvodnja; dimljeni sir; sastav sira; organoleptičke karakteristike

Hrčak ID:

95796

URI

https://hrcak.srce.hr/95796

Publication date:

6.1.1991.

Article data in other languages: english

Visits: 2.213 *