Skip to the main content

Original scientific paper

Sastav arome topljenih sireva proizvedenih uz primjenu prirodnih aroma Cheddar sira i Parmezana

Ljiljana Kulić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Jovica Hardi
Marijana Carić


Full text: croatian pdf 1.106 Kb

page 41-50

downloads: 883

cite


Abstract

U industriji prerade mlijeka prirodne arome sira mogu da se koriste za dobivanje specifične arome pri proizvodnji topljenih sireva, jogurta, pavlake, maslaca, sira u prahu i raznih imitacija mliječnih proizvoda. Prednosti njihove primjene jesu: povećan intenzitet arome, ujednačenost i stalna kvaliteta te niža cijena u odnosu na odgovarajući sir. U ovom radu je praćen sastav arome topljenih sireva za mazanje proizvedenih primjenom prirodnih aroma sira (proizvođač International Flavors and Frangances, Holandija), uz modificiranje sastava smjese za topljenje, tokom 90 dana skladištenja na temperaturi hladnjaka.

Keywords

topljeni sir; dodavanje prirodnih aroma

Hrčak ID:

95800

URI

https://hrcak.srce.hr/95800

Publication date:

3.2.1991.

Article data in other languages: english

Visits: 1.867 *