Skip to the main content

Review article

Polimorfizam proteina mlijeka u odnosu na proizvodnju i sastav mlijeka

Neven Antunac orcid id orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač-Havranek
Ino Čurik
Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992


Full text: croatian pdf 1.078 Kb

page 297-302

downloads: 668

cite


Abstract

Rad obuhvaća pregled rezultata analize polimorfizma proteina mlijeka većeg broja autora. Utjecaj različitih genotipova αs1-, ß-, κ-kazeina i ß-laktoglobulina vezan je za količinu mlijeka, mast i protein te uz postotak pojedinih sastojaka u mlijeku i njihov međusobni omjer. Cilj je obuhvaćenog pregleda utvrđivanje najpovoljnijih genetskih varijanti proteina mlijeka na osnovi kojih je moguće poboljšati kvalitetu i proizvodne osobine mlijeka. Uz poznavanje frekvencija određenih alela u populaciji krava, te uz činjenicu da se ovi geni vezano nasljeđuju, najpovoljnije genetske varijante je moguće iskoristiti i u selekciji bikova koji se koriste za umjetno osjemenjivanje.

Keywords

mlijeko; proteini; polimorfizam

Hrčak ID:

95956

URI

https://hrcak.srce.hr/95956

Publication date:

4.11.1991.

Article data in other languages: english

Visits: 1.647 *