Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj različitih emulgatora na kvalitetu topljenog sira u "Mlekoproduktu" Zrenjanin

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
Ljiljana Kulić
Živanko Radovančev


Full text: croatian pdf 1.796 Kb

page 163-176

downloads: 660

cite


Abstract

U cilju supstitucije uvoznih smjesa emulgatora za topljene sireve proizvedene su smjese soli za topljenje koje su sastavljene prvenstveno od domaćih komponenata. Njihov utjecaj je ispitan u poluindustrijskim i industrijskim uvjetima, pri proizvodnji topljenog sira. Rezultati fizičko-kemijskih, mikrobioloških i organoleptičkih analiza topljenog sira su pokazali da je kvaliteta dobivenih proizvoda približno jednak kvalitetu kontrolnog sira koji je proizveden s uvoznim aditivima.

Keywords

topljeni sir; kvaliteta; emulgatori

Hrčak ID:

96080

URI

https://hrcak.srce.hr/96080

Publication date:

1.6.1985.

Article data in other languages: english

Visits: 1.241 *