Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15291/geoadria.90

Organska poljoprivreda Srednje Europe

Željka Šiljković


Full text: croatian pdf 266 Kb

page 75-93

downloads: 4.039

cite


Abstract

Organska poljoprivreda u zemljama Srednje Europe posljednje desetljeće doživljava značajne promjene, posebno u tranzicijskim zemljama u istočnom dijelu regije. Članak analizira stanje i razvoj organske proizvodnje hrane uspoređujući poljoprivrede u zapadnom tržišno orijentiranom dijelu i u zemljama koje su donedavno bile u sklopu socijalističkog sistema vlasti. Karakteristično je za cijelu regiju interes državne politike u poticanju organske poljoprivrede, posebno u područjima u kojima zbog privatizacijskih i procesa pretvorbe u industriji postoji veliki udio nezaposlenog stanovništva. Stočarstvo organskog tipa zastupljenija je grana poljoprivrede dok su aktivnosti koje iziskuju više ulaganja radnih sati (voćarstvo, vinogradarstvo) slabije razvijeni.
Sve više se u koncept organske poljoprivrede nastoji uvesti biološka raznolikost i očuvanje prirodno zaštićenih područja. Stoga se organska poljoprivreda sve učestalije uvodi kao jedini prihvatljivi oblik proizvodnje hrane u prostore parkova prirode i nacionalnih parkova, štiteći autohtonost biljnih i životinjskih vrsta te omogućavajući razvoj agro-eko turizma.

Keywords

organska poljoprivreda; tranzicija; Srednja Europa; bioraznolikost

Hrčak ID:

9623

URI

https://hrcak.srce.hr/9623

Publication date:

1.12.2002.

Article data in other languages: english

Visits: 5.859 *