Skip to the main content

Original scientific paper

Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti

Božidar Maslovarić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
V. Kunc


Full text: croatian pdf 1.405 Kb

page 63-70

downloads: 2.629

cite


Abstract

Do sada se u Jugoslaviji kvaliteta mlijeka, kao osnova za utvrđivanje cijene mlijeku, vrednovala samo na temelju podatka o količini masti. Zbog toga se selekcijom u govedarstvu nastojalo povećati proizvodnju mlijeka i količinu masti, ali se istovremeno smanjila količina suhe tvari bez masti i bjelančevina u mlijeku. U namjeri da se poboljšaju fizičke i kemijske karakteristike mlijeka predlaže se da se cijena mlijeku utvrđuje na temelju količine bjelančevina i masti. Zbrajanjem prosjeka masti (3,6%) i bjelančevina (3,0%) mlijeka utvrđuju se vrijednosne jedinice na temelju kojih se izvode cijene jedinica masti i bjelančevina. U Tabeli 1. navode se podaci za izračunavanje osnovne cijene mlijeka. Ovisno o kontaminaciji cijena mlijeka se može umanjivati ili povećati. Broj bakterija i somatskih stanica, te prisustvo inhibitora (dezinficijensa, detergenta, antibiotika i drugog) određuje razinu kontaminacije. Osnovna cijena mlijeka može se umanjiti ili povećati za 5% na temelju prisustva svakog pojedinog kontaminenta, što znači da bi u skladu s razinom kontaminacije, cijena mlijeka mogla biti veća ili manja za 15%. U Tabeli 2. su grupirani i prikazani kontaminenti mlijeka.

Keywords

cijena mlijeka; vrednovanje na osnovi količine bjelančevina, masti, broja bakterija, somatskih stanica i prisustva inhibitora

Hrčak ID:

96600

URI

https://hrcak.srce.hr/96600

Publication date:

2.3.1990.

Article data in other languages: english

Visits: 3.431 *