Skip to the main content

Original scientific paper

Međusobni korelacijski odnosi komponenata mlijeka kod domaćih šarenih krava

Božidar Maslovarić ; Institut za stočarstvo, Novi Sad


Full text: croatian pdf 1.222 Kb

page 131-139

downloads: 922

cite


Abstract

Kvaliteta mlijeka najviše zavisi od količine proteina i masti koje se nalaze u njemu. Ove dvije komponente dalje utiču na suhu tvar i specifičnu težinu mlijeka. Laktoza kao energetska vrijednost ima daleko manji značaj u ishrani, a kod prerade mlijeka u sireve predstavlja čist tehnološki balast. Ranije tržište više je pokazivala ekonomski interes za mliječnu mast, pa su prerađivači nametnuli proizvođačima mlijeka i njegov otkup po procentu masti. Istina, postotak masti je pokazivao najbolju sigurnost da mlijeko nije patvoreno tj. da nije sipana voda odnosno obrana mast. Ova dva momenta su dalje uticala na dugogodišnji selekcijski rad u govedarstvu na povećanju masti u mlijeku, paralelno sa povećanjem i količina mlijeka. Selekcija nije poklanjala pažnju i sadržaju proteina u mlijeku, tako da oni stagniraju.

Keywords

domaće krave; mlijeko; komponente; korelacijski odnosi

Hrčak ID:

97198

URI

https://hrcak.srce.hr/97198

Publication date:

1.6.1974.

Article data in other languages: english

Visits: 1.735 *