Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Međusobni korelacijski odnosi komponenata mlijeka kod domaćih šarenih krava

Božidar Maslovarić ; Institut za stočarstvo, Novi Sad


Puni tekst: hrvatski pdf 1.222 Kb

str. 131-139

preuzimanja: 922

citiraj


Sažetak

Kvaliteta mlijeka najviše zavisi od količine proteina i masti koje se nalaze u njemu. Ove dvije komponente dalje utiču na suhu tvar i specifičnu težinu mlijeka. Laktoza kao energetska vrijednost ima daleko manji značaj u ishrani, a kod prerade mlijeka u sireve predstavlja čist tehnološki balast. Ranije tržište više je pokazivala ekonomski interes za mliječnu mast, pa su prerađivači nametnuli proizvođačima mlijeka i njegov otkup po procentu masti. Istina, postotak masti je pokazivao najbolju sigurnost da mlijeko nije patvoreno tj. da nije sipana voda odnosno obrana mast. Ova dva momenta su dalje uticala na dugogodišnji selekcijski rad u govedarstvu na povećanju masti u mlijeku, paralelno sa povećanjem i količina mlijeka. Selekcija nije poklanjala pažnju i sadržaju proteina u mlijeku, tako da oni stagniraju.

Ključne riječi

domaće krave; mlijeko; komponente; korelacijski odnosi

Hrčak ID:

97198

URI

https://hrcak.srce.hr/97198

Datum izdavanja:

1.6.1974.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.735 *