Skip to the main content

Original scientific paper

HRVATSKI USELJENICI I NJIHOVE VEZE S MLETAČKOM CRKVOM I BRATOVŠTINOM SANTA MARIA DELLA MISERICORDIA (TRAGOM OPORUČNIH SPISA)

Lovorka ČORALIĆ


Full text: croatian pdf 387 Kb

page 27-39

downloads: 295

cite


Abstract

Središnja tema rada odnosi se na istraživanje oblika povezanosti hrvatskih useljenika u Mlecima s tamošnjom crkvom i Bratovštinom (Scuola grande) S. Maria della Misericordia. Na osnovi arhivskih vrela (oporučnih spisa) u prvome dijelu rada iznose se opći podatci o hrvatskim useljenicima koji su održavali veze s crkvom i Bratovštinom S. Maria della Misericordia (podrijetlo useljenika, njihova zanimanja i gospodarske mogućnosti, mjesta stanovanja i dr.). U drugome dijelu rada raščlanjuju se konkretne veze Hrvata s navedenim vjerskim ustanovama (mjesta pokopa, služenje misa, sudjelovanje Bratovštine S. Maria della Misericordia pri sahrani pokojnika, uključenost u istu bratovštinu i dr.).

Keywords

Mleci, Mletačka Republika, hrvatske prekojadranske migracije, crkva i Bratovština S. Maria della Misericordia, crkvena povijest, društvena povijest, kasni srednji vijek, rani novi vijek

Hrčak ID:

98199

URI

https://hrcak.srce.hr/98199

Article data in other languages: english

Visits: 672 *