Skip to the main content

Original scientific paper

ELEKTRIČNI KONDUKTIVITET SJEMENA SOJE NA RAZLIČITIM TEMPERATURAMA IMBIBICIJE

Ivana Čičić ; Faculty of agriculture in Osijek
Marija Špoljarević ; Faculty of agriculture in Osijek
Božica Japundžić – Palenkić ; University of applied sciences of Slavonski Brod
Luka Andrić ; Agricultural institute in Osijek
Tihana Teklić ; Faculty of agriculture in Osijek


Full text: croatian pdf 1.605 Kb

page 37-52

downloads: 539

cite


Abstract

Krupna i srednja frakcija sjemena tri kultivara soje (Zora, Lucija i
Korana) su testirani uobičajenim metodama analize kvalitete sjemena (masa
1000 zrna, sadržaj vlage, energija klijanja - EK, standardni test klijavosti -
SK) te “cold” testom (CT). Zatim je proveden test konduktiviteta sjemena
(EC) “bulk” metodom na tri konstantne temperature imbibicije (10, 20 i
30oC, 24 h), uz određivanje % usvojene vode sjemenom tijekom imbibicije.
Ispitivani kultivari soje se nisu značajno razlikovali po EK, SK i CT. Srednja
frakcija je imala vrlo značajno veću EK i SK u odnosu na krupnu frakciju.
Prema postojećoj kategorizaciji EC sjemena za krupnozrne leguminoze i CT,
obje frakcije sjemena pokazuju visok vigor. EC sjemena soje je varirao od
18,0 μScm-1g-1 do 29,5 μScm-1g-1, s vrlo značajno većim vrijednostima na
30oC. Najveći EC, uz najmanji CT, utvrđen je kod sjemena kultivara Korana.
Frakcija sjemena nije značajno utjecala na EC. Značajna negativna korelacija
između EC i CT kod sjemena srednje frakcije indicira da je EC na 20oC
pogodan za brzu analizu vigora sjemena soje, ukoliko u uzorku prevladava
srednja frakcija. Količina usvojene vode sjemenom nakon imbibicije u EC je
iznosila od 114,5 do 130,4% u odnosu na početnu masu sjemena. Uz
značajan utjecaj kultivara, frakcije i njihove interakcije, najveći intenzitet
usvajanja vode utvrđen je pri najvišoj temperaturi imbibicije i kod srednje
frakcije sjemena. Dobiveni rezultati upućuju na daljnja istraživanja procesa
imbibicije sjemena u laboratorijskim i poljskim uvjetima, sa svrhom boljeg
poznavanja genetskog potencijala soje za otpornost na imbibicijsko oštećenje
i uspješno nicanje u nepovoljnim uvjetima.

Keywords

električni konduktivitet sjemena; imbibicija; soja; temperatura; vigor sjemena

Hrčak ID:

99126

URI

https://hrcak.srce.hr/99126

Publication date:

24.9.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 1.389 *