Original scientific paper
HRANIDBA JANJADI I ACIDOBAZNA RAVNOTEŽA
Zvonko Antunović
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Marcela Šperanda
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mislav Djidara
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Abstract
Cilj je ovoga rada utvrditi acidobaznu ravnotežu 20 janjadi cigaja pasmine u sisajućem razdoblju. Janjad je bila prosječne dobi 65. dana i prosječne tjelesne mase 22,88 kg. Osim sisanja majki, janjad je konzumirala sijeno lucerne i krmnu smjesu te stočnu sol (po volji). U krvi janjadi utvrđeni su pH vrijednost, plinovi (pCO2, pO2, tCO2), elektroliti (Ca2+, Na+, K+, Cl-), bikarbonati (HCO3-) i saturacija kisikom (O2 sat) te izračunati anion gap i SID (razlika jakih iona). Acidobazna ravnoteža u krvi sisajuće janjadi ukazuje na zadovoljavajuću hranidbenu opskrbu janjadi s hranjivim tvarima. Iako se može reći da su utvrđene vrijednosti pH krvi bile na donjoj granici referentnih vrijednosti, što je povezano s višim koncentracijama Cl u krvi janjadi. Razlog ovome može biti ponuđena stočna sol janjadi po volji, a samim time i mogućnost više razine Cl u obroku. Većina pokazatelja acidobazne ravnoteže krvi janjadi pokazuje manja odstupanja u odnosu na referentne vrijednosti, što može biti utjecaj dobi.
Praćenje pokazatelja acidobazne ravnoteže krvi janjadi u sisajućem razdoblju daje jasniju sliku hranidbene opskrbe janjadi i ukazuje na kvalitetu obroka.
Keywords
janjad; hranidba; acidobazna ravnoteža; krv
Hrčak ID:
68046
URI
Publication date:
8.4.2011.
Visits: 1.638 *