Original scientific paper
Adhezivna svojstva dvaju sojeva Lactobacillus i fizikalno-kemijska svojstva njihovih biosurfaktanata
Bartosz Brzozowski
orcid.org/0000-0002-3122-0386
; Department of Food Biotechnology, University of Warmia and Mazury, J. Heweliusz Street 1, PL-10-718 Olsztyn, Poland
Włodzimierz Bednarski
; Department of Food Biotechnology, University of Warmia and Mazury, J. Heweliusz Street 1, PL-10-718 Olsztyn, Poland
Piotr Gołek
; Department of Food Biotechnology, University of Warmia and Mazury, J. Heweliusz Street 1, PL-10-718 Olsztyn, Poland
Abstract
Svrha je rada bila opisati adhezivna svojstva bakterija Lactobacillus fermenti 126 i Lactobacillus rhamnosus CCM 1825 i iz njih izolirati biosurfaktante, te procijeniti njihova funkcionalna svojstva. Fourierovom transformiranom infracrvenom spektroskopijom utvrđeno je da se oba biosurfaktanta sastoje od tri komponente: protein, polisaharid i fosfat u različitim omjerima. Neobrađeni biosurfaktanti iz Lactobacillus fermenti 126 i Lactobacillus rhamnosus CCM 1825 imaju 8 i 9 frakcija, koje su analizirane kapilarnom gel-elektroforezom. Biosurfaktant iz Lactobacillus fermenti 126 ima malu učinkovitost, kritičnu micelarnu koncentraciju od 9,0 g/L i površinsku napetost od (45,1±0,1) mN/m. Biosurfaktant iz Lactobacillus rhamnosus CCM 1825 također ima malu učinkovitost, kritičnu micelarnu koncentraciju od 6,0 g/L i površinsku napetost od (43,6±0,6) mN/m. Ima bolja emulgirajuća svojstva i svojstva pjenjenja, stoga bolje inhibira adheziju patogenih bakterija. Oba su soja dobro prianjala na podlogu, a impregnacijom površine od polistirena vodenom otopinom biosurfaktanata spriječena je adhezija patogenih bakterija Escherichia coli 22, Klebsiella pneumoniae 2 i Pseudomonas aeruginosa W2 na podlogu.
Keywords
Lactobacillus; adhezija; biosurfaktanti; Enterobacteriaceae
Hrčak ID:
69455
URI
Publication date:
15.6.2011.
Visits: 2.612 *