Skip to the main content

Review article

Mikrovalna ekstrakcija bioaktivnih spojeva

Monika Blekić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Anet Režek Jambrak orcid id orcid.org/0000-0001-7676-6465 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
F. Chemat ; University of Avignon, UMR A 408 INRA, 33 Rue Louis Pasteur, 84029 Avignon, France


Full text: croatian pdf 6.185 Kb

page 32-47

downloads: 2.572

cite

Full text: english pdf 6.185 Kb

page 32-47

downloads: 2.033

cite


Abstract

Mikrovalna ekstrakcija predstavlja novu tehniku tretiranja i procesiranja prehrambenih proizvoda. U radu su prikazani primjeri mikrovalne ekstrakcije bioaktivnih spojeva. Prikazan je novi inovativni uređaj za mikrovalnu ekstrakciju i hidrodifuziju s gravitacijom. Prikazane su prednosti korištenja ovog uređaja, a to je kraće vrijeme ekstrakcije i ekstrakcija sa ili bez otapala. Nova metoda je uspoređivana sa standardnim metodama ekstrakcije. Mogu se vidjeti pozitivne i negativne strane mikrovalnog tretiranja te njihov utjecaj na razvoj oksidacije u suncokretovom ulju podvrgnutom mikrovalnom grijanju te uporaba mikrovalova kod ekstrakcije eteričnih ulja. Prikazane su i prednosti mikrovalne ekstrakcije eteričnih ulja iz aromatskog bilja bez uporabe otapala u usporedbi sa standardnom ekstrakcijom te određivanje antioksidativnih komponenata u ulju rižinih mekinja ekstrahiranih metodom mikrovalova. Opisana je usporedba mikrovalova i ultrazvuka, te pozitivne i negativne strane kombinacije mikrovalova i ultrazvuka.

Keywords

mikrovalovi; ekstrakcija; ultrazvuk; bioaktivni spojevi

Hrčak ID:

70918

URI

https://hrcak.srce.hr/70918

Publication date:

15.7.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 5.854 *