Original scientific paper
HRANJIVA VRIJEDNOST VINASSE KAO KRMIVA ZA PREŽIVAČE
M. Iranmehr
; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
A.A. Khadem
; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
M. Rezaeian
; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
A. Afzalzadeh
; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
M. Pourabedin
; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
Abstract
U dva su pokusa analizirani vinassa šećerne repe iz ostataka kondenzirane melase u proizvodnji kvasca i djelovanje vinasse na fermentaciju u buragu, populaciju protozoa i probavljivost hranjiva. U prvom pokusu ovce su dobivale obrok koji je sadržavao vinassu i pšeničnu slamu po volji, a dobrovoljni unos hrane mjeren je za svaku ovcu. U drugom pokusu četiri su Zandy ovce s fistuliranim buragom izabrane za ispitivanje djelovanja vinasse na proizvodne rezultate životinja. Dva sata nakon hranjenja pH vrijednost se snizila (p<0.005) u pokusnim skupinama. NH3-N i populacija protozoa u tekućini buraga porasli su u svim pokusnim skupinama. U usporedbi s kontrolnim skupinama dobrovoljni unos hrane i probavljivost obroka bili su viši u pokusnim skupinama. Može se zaključiti da primjena vinasse na razini od 100 g/kg DM TMR obroka po ovci može poboljšati fermentaciju u buragu i dobrovoljno uzimanje hrane kao i probavljivost obroka, te dati relativno bolje rezultate.
Keywords
Vinassa; probavljivost obroka; dobrovoljno uzimanje hrane; fermentacija u buragu
Hrčak ID:
71360
URI
Publication date:
28.6.2011.
Visits: 4.453 *