Skip to the main content

Original scientific paper

HRANJIVA VRIJEDNOST VINASSE KAO KRMIVA ZA PREŽIVAČE

M. Iranmehr ; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
A.A. Khadem ; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
M. Rezaeian ; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
A. Afzalzadeh ; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran
M. Pourabedin ; University of Tehran, Abouraihan Campus, Department of Animal Science, Tehran, Iran


Full text: english pdf 67 Kb

page 3-8

downloads: 3.055

cite


Abstract

U dva su pokusa analizirani vinassa šećerne repe iz ostataka kondenzirane melase u proizvodnji kvasca i djelovanje vinasse na fermentaciju u buragu, populaciju protozoa i probavljivost hranjiva. U prvom pokusu ovce su dobivale obrok koji je sadržavao vinassu i pšeničnu slamu po volji, a dobrovoljni unos hrane mjeren je za svaku ovcu. U drugom pokusu četiri su Zandy ovce s fistuliranim buragom izabrane za ispitivanje djelovanja vinasse na proizvodne rezultate životinja. Dva sata nakon hranjenja pH vrijednost se snizila (p<0.005) u pokusnim skupinama. NH3-N i populacija protozoa u tekućini buraga porasli su u svim pokusnim skupinama. U usporedbi s kontrolnim skupinama dobrovoljni unos hrane i probavljivost obroka bili su viši u pokusnim skupinama. Može se zaključiti da primjena vinasse na razini od 100 g/kg DM TMR obroka po ovci može poboljšati fermentaciju u buragu i dobrovoljno uzimanje hrane kao i probavljivost obroka, te dati relativno bolje rezultate.

Keywords

Vinassa; probavljivost obroka; dobrovoljno uzimanje hrane; fermentacija u buragu

Hrčak ID:

71360

URI

https://hrcak.srce.hr/71360

Publication date:

28.6.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 4.489 *