Skip to the main content

Review article

Formiranje policikličkih ugljikohidrata tijekom procesa dimljenja sira

Tulay Ozcan orcid id orcid.org/0000-0002-0223-3807 ; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Görükle, BURSA-TURKIYE
Arzu Akpinar-Bayizit
Oya Irmak Sahin
Lutfiye Yilmaz-Ersan


Full text: english pdf 500 Kb

page 193-198

downloads: 2.465

cite


Abstract

Dimljenje određuje specifičnost arome, mirisa, boje i tekstura nekim vrstama sira. Poznata su bakteriostatska i antioksidativna svojstva za neke spojeve dima, te mnogi među tim spojevima imaju konzervirajući učinak. Dimljeni su sirevi cijenjeni među konzumentima zbog svojih senzorskih osobina. Međutim, postupkom dimljenja postoji određeni rizik za nastajanje otrovnih policikličkih aromatskih ugljikohidrata (PAU). Ovaj pregledni članak naglašava pojavu policikličkih ugljikohidrata u sirevima i njihov utjecaj na zdravlje konzumenata.

Keywords

sir; dimljenje; policiklički ugljikohidrati

Hrčak ID:

71460

URI

https://hrcak.srce.hr/71460

Publication date:

7.9.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 4.034 *