Review article
Formiranje policikličkih ugljikohidrata tijekom procesa dimljenja sira
Tulay Ozcan
orcid.org/0000-0002-0223-3807
; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Görükle, BURSA-TURKIYE
Arzu Akpinar-Bayizit
Oya Irmak Sahin
Lutfiye Yilmaz-Ersan
Abstract
Dimljenje određuje specifičnost arome, mirisa, boje i tekstura nekim vrstama sira. Poznata su bakteriostatska i antioksidativna svojstva za neke spojeve dima, te mnogi među tim spojevima imaju konzervirajući učinak. Dimljeni su sirevi cijenjeni među konzumentima zbog svojih senzorskih osobina. Međutim, postupkom dimljenja postoji određeni rizik za nastajanje otrovnih policikličkih aromatskih ugljikohidrata (PAU). Ovaj pregledni članak naglašava pojavu policikličkih ugljikohidrata u sirevima i njihov utjecaj na zdravlje konzumenata.
Keywords
sir; dimljenje; policiklički ugljikohidrati
Hrčak ID:
71460
URI
Publication date:
7.9.2011.
Visits: 4.034 *