Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ VISINE ZALAMANJA I ZRELOSTI NA AGRONOMSKA SVOJSTVA FLUE-CURED SORTI DUHANA S DONJEG I GORNJEG POLOŽAJA NA STABLJICI

Miroslav Čavlek ; Duhanski institut Zagreb, d.d. Zagreb, Hrvatska
Kristina Gršić ; Duhanski institut Zagreb, d.d. Zagreb, Hrvatska
Jasminka Butorac ; Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 188 Kb

page 3-16

downloads: 533

cite


Abstract

Utjecaj visine zalamanja i zrelosti na agronomska svojstva listova duhana s donje i gornje polovice stabljike flue-cured sorti duhana istraživan je tijekom 2004-05. i 2007. godine. U tu svrhu organizirana su istraživanja u glavnom uzgojnom području duhana u Hrvatskoj po split-split plot metodi. Postupci u pokusu u polju bili su (1) visina zalamanja (20 i 17 listova za berbu), (2) zrelost lista u vrijeme berbe (nedozreli, zreli i prezreli) i (3) sorta (HVT 1, VJ 1, DH17). Zalamanjem duhana na 20 listova za berbu postignuti su veći prosječni prinosi, cijena po kilogramu i vrijednost po hektaru listova duhana gornjih branja u usporedbi s nižim zalamanjem. Generalni trend većih prinosa listova duhana s donjih položaja na stabljici ustanovljen je berbom u stadiju optimalne zrelosti, a gornjih branja u stadiju lagane nedozrelosti. Isti trend utvrđen je za cijenu duhana, s izuzetkom gornjih branja u godini s izuzetno malo oborina u fazi intenzivnog rasta i početka dozrijevanja. Te godine je svaka odložena berba povećala cijenu. Značajna interakcija između godine, sorte i zrelosti lista u vrijeme berbe za vrijednost po hektaru i interakcija između godine, sorte i visine zalamanja za cijenu po kilogramu upućuju na zavisnost agronomskih pokazatelja sorti o proizvodnim uvjetima tijekom rasta i dozrijevanja, visini zalamanja i zrelosti lista duhana u momentu berbe.

Keywords

zrelost; visina zalamanja; sorta; flue-cured duhan; agronomska svojstva

Hrčak ID:

73916

URI

https://hrcak.srce.hr/73916

Publication date:

28.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 1.279 *