Skip to the main content

Review article

IZVJEŠTAJ O BILJCI STEVIA, PRIRODNOM ZASLAĐIVAČU, LJEKOVITE I KOMERCIJALNE VAŽNOSTI

Bulbul Ahmed ; University of Rajshahi, Rajshahi-6205, Bangladesh
Monzur Hossain ; University of Rajshahi, Rajshahi-6205, Bangladesh
Rafiul Islam ; University of Rajshahi, Rajshahi-6205, Bangladesh
Ananda Kumar Saha ; University of Rajshahi, Rajshahi-6205, Bangladesh
Abul Mandal ; University of Rajshahi, Rajshahi-6205, Bangladesh, University of Skovde, Sweden


Full text: english pdf 544 Kb

page 75-91

downloads: 11.343

cite


Abstract

Stevia je biljka trajnica iz porodice Asteraceae. Ona je prirodni zaslađivač i procjenjuje se da je 300 puta slađa od šećerne trske. Listovi Stevije su izvor diterpen glikozida, tj. steviozida i rebaudiozida. Steviozid se regenerira kao vrijedno prirodno sredstvo za zaslađivanje zbog relativno dobrog okusa i
kemijske stabilnosti. Danas se uzgaja u Japanu Tajvanu, Filipinima, Havajima, Malaziji i po čitavoj Južnoj Americi za prehrambene i farmaceutske proizvode. Proizvodi se mogu dodati u čaj i kavu, kuhane i pečene proizvode, prerađenu hranu i piće, voćne sokove, duhanske proizvode, kolače, gumu za žvakanje i napitke. O njima se uvelike raspravljalo u vezi zdravlja i sigurnosti, a u zadnjih
20 godina mediji su posvećivali značajnu pozornost na području SAD-a. Izravno djelovanje steviozida na transport glukoze u proučavanju mišića skeleta otkrivaju da se djelovanje inzulina na transport glukoze u mišiću može poboljšati zahvaljujući niskoj koncentraciji steviozida, ističući da steviozid ima trenutno važno djelovanje u sustavu transporta glukoze u mišiću skeleta. Isto tako, ona ima potencijalne komercijalne vrijednosti pa zato privatne i javne biotehnološke kompanije proizvode steviju u ogromnim količinama i prodaju njezine proizvode.

Keywords

Steviozid; rebaudiosid; farmakološke važnosti

Hrčak ID:

73934

URI

https://hrcak.srce.hr/73934

Publication date:

28.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 13.639 *