Review article
Biotehnološka proizvodnja i svojstva fruktoznog sirupa
Danyo Maia Lima
; Laboratory of Enzymology and Fermentation Technology, Department of Health, State University of Feira de Santana – UEFS, University Campus, Km 03, BR 116, Feira de Santana, 44031460 Bahia, Brazil
Pedro Fernandes
; IBB, Institute for Biotechnology and Bioengineering, Centre for Biological and Chemical Engineering, Higher Technical Institute, Av. Rovisco Pais, 1049-001 Lisboa, Portugal
Diego Sampaio Nascimento
; Laboratory of Enzymology and Fermentation Technology, Department of Health, State University of Feira de Santana – UEFS, University Campus, Km 03, BR 116, Feira de Santana, 44031460 Bahia, Brazil
Rita de Cássia L. Figueiredo Ribeiro
; Institute of Botany, PO Box 68041, CEP 04045-972 São Paulo, SP, Brazil
Sandra Aparecida de Assis
; Laboratory of Enzymology and Fermentation Technology, Department of Health, State University of Feira de Santana – UEFS, University Campus, Km 03, BR 116, Feira de Santana, 44031460 Bahia, Brazil
Abstract
Zbog sve većih zahtjeva potrošača za prirodnom, zdravom i niskokaloričnom hranom, već od ranih 1980-ih godina razvijen je veliki broj tzv. alternativnih šećera, među njima i fruktoza, ketoheksoza, poznata kao D-fruktoza ili levuloza, koja je najslađi šećer u prirodi. Trenutačno se proizvodi najčešće kiselinskom hidrolizom saharoze ili enzimskom hidrolizom škroba. Da bi se dobio što brži, jednostavniji i jeftiniji postupak, istraženi su procesi u kojima se primjenjuju specifični enzimi poput inulinaza, što djeluju na razne fruktozne polisaharide (npr. inulin). Fruktozni se sirup koristi u cijelom svijetu uglavnom zbog svoje slatkoće i funkcionalnih svojstava. Svrha je ovoga rada prikazati postupke biotehnološke proizvodnje fruktoze te opisati njezina svojstva.
Keywords
fruktoza; sirup; fruktooligosaharidi; mikroorganizmi
Hrčak ID:
75010
URI
Publication date:
20.12.2011.
Visits: 6.212 *