Original scientific paper
Uklanjanje pirimetanila i fenheksamida s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae
Etjen Bizaj
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Franc Čuš
orcid.org/0000-0001-8009-8391
; Agricultural Institute of Slovenia, Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Peter Raspor
orcid.org/0000-0001-5499-3157
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Ocijenjena je sposobnost uklanjanja pirimetanila i fenheksamida, dvaju fungicida što se koriste u kontroli plijesni Botrytis cinerea u vinogradima, tijekom alkoholnoga vrenja u šaržnom postupku. Upotrijebljeni su komercijalni i divlji soj kvasca Saccharomyces cerevisiae. Šaržno je vrenje provedeno na podlozi s ekstraktima kvasca i slada te 18 % glukoze. Fungicidi su dodani zasebno, u koncentracijama od 0,1; 1,0 i 10 mg/L. Ispitana je sposobnost uklanjanja fungicida s pomoću biomase kvasca izdvojene tijekom stacionarne faze anaerobnog vrenja. Žive i nežive stanice kvasca iz stacionarne faze inaktivirane su natrijevim azidom. Istraživanje jasno pokazuje da oba soja kvasca Saccharomyces cerevisiae uspješno uklanjaju fenheksamid i pirimetanil u stacionarnoj fazi i tijekom vrenja, pri čemu sposobnost uklanjanja fungicida u stacionarnoj fazi ovisi o soju kvasca, a u obje faze o tipu fungicida. U stacionarnoj fazi nije opažena bitna razlika u sposobnosti živih i neživih stanica da uklone fungicid, što potvrđuje da metabolički aktivne stanice nisu razgradile pesticide. Međutim, oba su fungicida utjecala na kinetiku fermentacije, a samo je pirimetanil pri koncentraciji od 10 mg/L povećao proizvodnju hlapljivih kiselina s pomoću oba soja kvasca.
Keywords
alkoholno vrenje; S. cerevisiae; pirimetanil; fenheksamid; umjetne podloge za uzgoj kvasca
Hrčak ID:
75186
URI
Publication date:
20.12.2011.
Visits: 2.370 *