Skip to the main content

Short communication, Note

Učinak različitih postupaka kuhanja na kvalitetu i integritet nuklearnih i mitohondrijskih sekvencija DNK iz govedine

Mauro Musto orcid id orcid.org/0000-0002-7337-5204 ; Metapontum Agrobios S.r.l., S.S. Jonica 106, Km 448.2, Metaponto (MT), IT-75010 Italy


Full text: english pdf 654 Kb

page 523-528

downloads: 2.243

cite


Abstract

Izdvajanje visokokvalitetne DNK iz prerađenoga mesa često je ključni korak u postupku utvrđivanja autentičnosti pomoću metoda zasnovanih na lančanoj reakciji polimeraze (PCR). U ovom je radu ispitan utjecaj pečenja, kuhanja i izlaganja mikrovalovima na DNK izoliranoj iz dva mišića goveda. Kvaliteta je izdvojene DNK ocijenjena amplifikacijom ciljanih sekvencija iz mitohondrijskih i nuklearnih gena, te praćenjem njezina prinosa, čistoće i degradacije. U svim su uzorcima iz oba gena uspješno amplificirani veliki fragmenti DNK (dužine veće od 900 bp) dobiveni lančanom reakcijom polimeraze. Različiti su postupci kuhanja mesa bitno utjecali na kvalitetu i količinu izdvojene DNK.

Keywords

govedina; postupak kuhanja; DNK; identifikacija vrsta; PCR

Hrčak ID:

75193

URI

https://hrcak.srce.hr/75193

Publication date:

20.12.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.074 *