Skip to the main content

Conference paper

UZDRŽNA SELEKCIJA POVRĆA I RATARSKIH KULTURA U SLOVENIJI

Darko Vernik orcid id orcid.org/0000-0003-3168-7821 ; Semenarna Ljubljana d.d., Selekcijsko poskusni center Ptuj


Full text: croatian pdf 184 Kb

page 177-182

downloads: 572

cite


Abstract

Semenarna d.d. Ljubljana već više od sto godina uspješno posluje na
području sjemenarstva i jedina je sjemenarska tvrtka u Sloveniji koja ima
vlastitu doradu sjemena i bavi se uzdržnom selekcijom.
Stručno vođena dokumentacija o uzdržnoj selekciji u Semenarni postoji
još od 1964. godine iako je početak uzdržno selekcijskog rada zasigurno još
stariji. Uzdržnom su selekcijom prvenstveno obuhvaćene povrtne vrste kao
što je luk, paprika, rajčica, mrkva, korabica, repa, salata, radič i grah. 1987.
godine tvrtka je izgradila novi centar za uzdržnu selekciju i doradu sjemena u
Ptuju koji i danas djeluje kao jedini vlastiti proizvodni pogon u tvrtki pod
imenom Selekcijsko pokusni centar Ptuj. Od osnutka centar je opremljen s
namjenskim prostorima i mehanizacijom, raspolaže s opremljenim
plastenicima, mrežanicima, skladištima, sušionicama i prostorima za čišćenje
i doradu sjemena. Uzdržna se selekcija provodi na dvadesetak biljnih vrsta s
56 sorti povrća i 6 sorti ratarskih kultura od čega su više od polovice
autohtone i tradicijske slovenske sorte. Osnovni materijal autohtonih sorti
godinama je prikupljan iz slovenskih vrtova i polja. Najveća akcija
prikupljanja uzoraka u slovenskim je vrtovima provedena 1990. godine
nakon što je izgrađen novi centar u Ptuju i kada su stvoreni primjereni uvjeti
za rad. Prikupljanje uzoraka i starih populacija i danas se nastavlja ali
nažalost sjemena je sve manje.
Uzdržnom se selekcijom nastoji održati sorta u izvornom obliku kako ju
je opisao oplemenjivač. Sorta mora sačuvati sve svoje značajne osobine kao
što su oblik, boja, okus, ranozrelost i otpornost. Sjeme mora biti primjereno
uskladišteno, mora očuvati klijavost i dovoljnu energiju klijanja. Klijavost se
mora redovito kontrolirati i po potrebi sjeme reproducirati.
Uzdržnom se selekcijom proizvodi samo sjeme najvišeg uzgojnog
stupnja, predosnovno i osnovno sjeme. Cjelokupan postupak proizvodnje je
pod kontrolom neovisne stručne službe za certifikaciju sjemena koju provodi
Poljoprivredni institut Slovenije. Za svaku se sortu vodi evidencijski list iz
kojeg je vidljiva slijedljivost sjemena. Osnovno sjeme siju kooperanti i
poslovni partneri koji proizvode komercijalno sjeme za potrebe pakiranja i
prodaje.
Program oplemenjivanja i stvaranja novih sorti vode mladi stručnjaci,
jedan za područje povrća, a drugi za područje strnih žitarica. Program se
provodi u suradnji s Poljoprivrednim institutom Slovenije, Biotehničkim
fakultetom u Ljubljani i Agronomskim fakultetom u Mariboru. Postupak
upisa novih sorti vodi Fitosanitarna uprava Republike Slovenije po
odgovarajućem zakonskim propisima jedinstvenim u svim članicama
Europske unije.

Keywords

autohtone sorte; uzdržna selekcija; sjeme; Semenarna d.d

Hrčak ID:

77870

URI

https://hrcak.srce.hr/77870

Publication date:

20.1.2012.

Visits: 1.226 *