Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj ultrazvuka na inaktivaciju bakterija Staphylococcus aureus i Escherichia coli u mlijeku

Zoran Herceg orcid id orcid.org/0000-0003-3967-6676 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Anet Režek Jambrak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vesna Lelas ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Selma Mededovic Thagard ; Clarkson University, Department of Chemical and Biomolecular Engineering, 8 Clarkson Avenue, Potsdam, NY 13699-5705, USA


Full text: croatian pdf 153 Kb

page 46-52

downloads: 1.926

cite

Full text: english pdf 153 Kb

page 46-52

downloads: 906

cite


Abstract

Ultrazvuk velike snage i frekvencije od 20 kHz upotrijebljen je za inaktivaciju bakterija Staphylococcus aureus i Escherichia coli u mlijeku koje je sadržavalo 4 % mliječne masti. Ispitivanja su planirana i provedena primjenom statističkog eksperimentalnog dizajna. Naime, središnji kompozitni dizajn pokusa primijenjen je pri optimiranju eksperimentalnih parametara: temperature (20, 40 i 60 °C), amplitude (60, 90 i 120 µm) i vremena obrade (6, 9 i 12 min). Utvrđeno je da su Gram-negativne bakterije (Escherichia coli; D120 µm=2,78 min na 60 °C) osjetljivije na ultrazvučnu obradu od Gram-pozitivnih bakterija (Staphylococcus aureus; D120 µm=4,80 min na 60 °C), te da sva tri ispitivana parametra ultrazvučne obrade bitno inaktiviraju Staphylococcus aureus i Escherichia coli u mlijeku. Rezultati također upućuju na povećanu inaktivaciju mikroorganizama tijekom duže ultrazvučne obrade u kombinaciji s višim temperaturama i/ili amplitudama ultrazvuka.

Keywords

mlijeko; ultrazvuk velike snage; Staphylococcus aureus; Escherichia coli; metoda odzivne površine

Hrčak ID:

78997

URI

https://hrcak.srce.hr/78997

Publication date:

27.3.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 4.215 *