Skip to the main content

Original scientific paper

Karakterizacija slovenskih jabuka prema njihovom botaničkom i zemljopisnom porijeklu te proizvođačkoj praksi

Karmen Bizjak Bat ; Fructal d.d, Tovarniška cesta 7, SI-5270 Ajdovščina, Slovenia
Rajko Vidrih ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Marijan Nečemer ; Department of Low and Intermediate Energy Physics, Jožef Stefan Institute, Jamova 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Branka Mozetič Vodopivec ; University of Nova Gorica, Wine Research Centre, Vipavska 11c, SI-5270 Ajdovščina, Slovenia
Ines Mulič ; Fructal d.d, Tovarniška cesta 7, SI-5270 Ajdovščina, Slovenia
Peter Kump ; Department of Low and Intermediate Energy Physics, Jožef Stefan Institute, Jamova 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Nives Ogrinc ; Department of Environmental Sciences, Jožef Stefan Institute, Jamova 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia


Full text: croatian pdf 230 Kb

page 107-116

downloads: 612

cite

Full text: english pdf 230 Kb

page 107-116

downloads: 789

cite


Abstract

Svrha je ovog preliminarnog istraživanja bila pokazati da se analizom više elemenata, nekoliko omjera izotopa (13C/12C, 15N/14N, 18O/16O, 2H/1H) i odabranih fizikalno-kemijskih značajka (masa ploda, antioksidacijska aktivnost, udjeli askorbinske kiseline i ukupnih fenola) mogu razlikovati sorte slovenskih jabuka, te odrediti njihovo zemljopisno porijeklo i uvjeti uzgoja. Najvažnije su varijable za analizu bile omjer stabilnih izotopa u šećerima, pulpi, proteinima i vodi. Botaničko je porijeklo najviše utjecalo na δ13C i δ15N vrijednosti proteina te δ18O i δD vrijednosti vode. Zemljopisno je porijeklo točno utvrđeno pomoću δ18O i δD vrijednosti vode i masenih udjela Rb i S u soku jabuke. Najbitnije varijable za određivanje proizvođačke prakse (organski ili konvencionalni uzgoj) bili su omjer 15N/14N i antioksidacijska aktivnost. Osim toga, pronađene su i znatne razlike u udjelu askorbinske kiseline u plodovima.

Keywords

jabuke; stabilni izotopi; TXRF spektrometrija; botaničko porijeko; zemljopisno porijeklo; uzgoj

Hrčak ID:

79005

URI

https://hrcak.srce.hr/79005

Publication date:

27.3.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 2.208 *