Skip to the main content

Conference paper

Mikrobiološko ispitivanje i prosudba vrsnosti laboratorija za mliječne proizvode

Slavica Golc-Teger


Full text: english pdf 109 Kb

page 61-67

downloads: 3.891

cite


Abstract

U ovome su članku prikazani glavni čimbenici u procjeni mikrobiološkog ispitivanja hrane. Prikazano je nekoliko točaka validacije kvantitativnih i kvalitativnih mikrobioloških metoda. Osim toga, definiraju se izrazi "sukladnost" i "istovjetnost" referentne metode s "internom" metodom u smislu akreditacija metoda. Članak opisuje kako evaluirati rutinsku metodu u odnosu na referentne/službene metode s obzirom na rezultate dobivene brojenjem automatskim epifluorescentnim mikroskopom s pomoću uređaja BactoScan 8000 namijenjenog za utvrđivanje bakteriološke kakvoće mlijeka te daje opće upute za usporedbu navedenih metoda. Tu je i pregled aspekata osiguranja kakvoće koji se uzimaju u obzir u primjeni rutinske metode te primjer međulaboratorijske prosudbe vrsnosti uz pomoć epifluorescentne mikroskopske metode koja je uobičajena u laboratorijima za mliječne proizvode.

Keywords

BactoScan 8000; kontrola mlijeka; osiguranje kakvoće

Hrčak ID:

578

URI

https://hrcak.srce.hr/578

Publication date:

27.4.2001.

Article data in other languages: english

Visits: 5.010 *