Skip to the main content

Professional paper

Osiguranje kvalitete u primarnoj proizvodnji mesa

Maja Đokić ; Laboratory for residue control
Nina Bilandžić ; Laboratory for residue control,
Andreja Humski ; Laboratory for food microbiology, Department for Veterinary Public Health, Croatian Veterinary Institute, Zagreb


Full text: croatian pdf 1.164 Kb

page 344-350

downloads: 1.838

cite

Full text: english pdf 1.243 Kb

page 373-379

downloads: 533

cite


Abstract

Sažetak U ovom radu prikazana je važnost uspostave sustava temeljenog na načelima analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP). Danas, u Republici Hrvatskoj Zakon o hrani (N.N. 46/07) zahtijeva od subjekata u poslovanju s hranom uspostavu sustava upravljanja sigurnošću hrane temeljenog na HACCP principima. Putem sustava predstavljena je primjena preventivnih mjera koje će koncept analize rizika smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preventivne mjere, ako se učinkovito primjene na poznate kritične točke, smanjuju vjerojatnost pojave rizika na prihvatljivu razinu. HACCP sustav sastoji se od 7 načela a njegova implementacija provodi se u 12 koraka. Neposredno nakon uspostave sustava nužna je edukacija i osposobljavanje zaposlenika, no pravilno dugoročno funkcioniranje sustava može se osigurati samo kroz redovito revidiranje dokumentacije i HACCP plana, kako bi bili aktualni s nastalim promjenama.

Keywords

kvaliteta; upravljanje kvalitetom; HACCP sustav

Hrčak ID:

80793

URI

https://hrcak.srce.hr/80793

Publication date:

14.10.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 3.207 *