Skip to the main content

Original scientific paper

Međugeneracijski prijenos vrijednosnih prioriteta između majki i kćeri

Ina Reić Ercegovac orcid id orcid.org/0000-0003-4228-6054 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatska
Morana Koludrović orcid id orcid.org/0000-0003-4099-8330 ; The Faculty of Philosophy, University of Split, Croatia


Full text: croatian pdf 488 Kb

page 89-98

downloads: 123

cite


Abstract

Predmet je ovog istraživanja unutarobiteljski prijenos životnih vrijednosti kao općih i relativno trajnih ciljeva koji usmjeravaju pojedinca u snalaženju na osobnoj, grupnoj i globalnoj razini. S obzirom na to da svi relevantni teorijski pristupi upućuju na važnost roditeljskog sustava vrijednosti u formiranju vrijednosti djeteta, te da je međugeneracijski prijenos vrijednosti nužan za kulturološki kontinuitet i njegovanje društvenih vrijednosti, u ovom se istraživanju željelo ispitati postoji li povezanost između majki i njihovih kćeri u nekim vrijednosnim prioritetima.
U istraživanju su sudjelovale 194 sudionice, odnosno 92 majke i njihove kćeri starije adolescentne dobi, a upotrijebljena je skraćena verzija Inventara životnih vrijednosti (Life Values Inventory; Crace i Brown, 1996.), kojom je ispitana važnost sedam životnih vrijednosti − pripadanje, briga za druge, neovisnost, odanost obitelji, intima, odgovornost i duhovnost. Osim navedenog, sudionice su procjenjivale i zadovoljstvo životom te bračnim (partnerskim) odnosom.
Rezultati su pokazali da postoje međugeneracijske razlike s obzirom na neovisnost i intimu kao životne vrijednosti, dok su na razini obitelji utvrđene korelacije između majki i kćeri upravo u tim vrijednostima. Odgovornost se u obje skupine pokazala kao vrijednost od najvećeg značenja za ponašanje i donošenje odluka, što je u skladu s rezultatima nekih stranih istraživanja. Izračunate korelacije pokazale su da starije majke smatraju važnijom odanost obitelji, dok majke višeg stupnja obrazovanja važnijima procjenjuju odgovornost, odanost obitelji i neovisnost. Majke koje su zadovoljnije životom procjenjuju važnijima odanost obitelji i neovisnost, a one zadovoljnije brakom odanost obitelji i brigu za druge. U skupini kćeri nisu utvrđene značajne relacije između vrijednosti i zadovoljstva životom.

Keywords

vrijednosti; međugeneracijski prijenos vrijednosti; majke i kćeri; odgovornost

Hrčak ID:

82350

URI

https://hrcak.srce.hr/82350

Publication date:

31.3.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 865 *