Agronomy journal, Vol. 73 No. 6, 2011.
Preliminary communication
EKOLOŠKO ZBRINJAVANJE AKTIVNOG MULJA PREHRAMBENE INDUSTRIJE
Daniela Nekić Dvorski
; Starogradska 20/1, Koprivnica, Hrvatska
Abstract
Aktivni mulj nastaje kao nusprodukt biološkog tretmana otpadne vode u pročistaču te zahtijeva posebnu tehnologiju obrade i stabilizacije. Skupom tehnoloških postupaka aktivni mulj se može pretvoriti u oblik prihvatljiv za okoliš, no takvi postupci su financijski često vrlo zahtjevni. Pomoću naprednih tehnologija obrade otpadnog mulja kompostiranjem, mulj se može primijeniti u poljoprivredi. Primjeni mulja na poljoprivrednim površinama uvijek prethode opsežne laboratorijske analize kojima se utvrđuje zastupljenost štetnih tvari i mikroorganizama u mulju koje su strogo propisane pravilnikom. Stabilizacija mulja je nužna zbog uništavanja patogenih mikroorganizama u mulju, pri čemu se zadržavaju hranjive tvari, zastupljene u kompostiranom mulju. Kompost od mulja može se primjenjivati u poljoprivredi kao koristan materijal za povećanje plodnosti zemljišta. S tim ciljem je provedeno istraživanje s tri vrste mulja. Kao osnovna sirovina za pokus upotrijebljeni su uzorci mulja s pročistača otpadnih voda Danica, pivovare Carlsberg i Kvasac d.o.o. Zagreb. Uzorci muljeva bili su pomiješani sa slamom i zeolitom, koji je poznat po svojim pozitivnim svojstvima i učinku na tlo. Laboratorijskim metodama ispitivane su vrijednosti temperature, pH i suhe tvari uzoraka, kako bi se utvrdila aktivnost mikroorganizama mulja te pogodnost mulja kao materijala za kompostiranje. Prvi pokus je izveden početkom drugog mjeseca s uzorcima mulja s pročistača Danica. Dobiveni rezultati upućuju na zamjetnu aktivnost mikroorganizama u mulju. Pokus je ponovljen s uzorcima muljeva pivovare Carlsberg i Kvasca u ljetnom razdoblju godine. Aktivnost mikroorganizama bila je veća nego kod prvog pokusa.
Keywords
aktivni mulj; otpadne vode; kompostiranje; ekologija
Hrčak ID:
82658
URI
Publication date:
25.5.2012.
Visits: 4.768 *