Skip to the main content

Review article

Mineralni sastav mlijeka i mliječnih proizvoda

Šimun Zamberlin orcid id orcid.org/0000-0003-2707-4571 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Neven Antunac
Jasmina Havranek orcid id orcid.org/0000-0002-2653-3505
Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992


Full text: english pdf 536 Kb

page 111-125

downloads: 16.760

cite


Abstract

Mineralni elementi se u mlijeku i mliječnim proizvodima nalaze u obliku anorganskih iona i soli, ili kao dio organskih molekula kao što su bjelančevine, masti, ugljikohidrati i nukleinske kiseline. Kemijska forma u kojoj su mineralni elementi prisutni je vrlo važna jer o njoj ovisi apsorpcija u želucu i time njihovo biološko iskorištenje. Mineralni sastav mlijeka nije konstantan i ovisi o stadiju laktacije, hranidbenom statusu životinje, okolišnim uvjetima i genetskim čimbenicima. Cilj ovog rada je prikazati dosadašnje rezultate istraživanja koncentracija, kemijske forme i prehrambene važnosti pojedinih mineralnih elemenata koji su prisutni u različitim vrstama mlijeka i mliječnih proizvoda.

Keywords

mlijeko; mliječni proizvodi; mineralni elementi; prehrambena važnost

Hrčak ID:

83327

URI

https://hrcak.srce.hr/83327

Publication date:

19.6.2012.

Article data in other languages: english

Visits: 20.664 *