Skip to the main content

Original scientific paper

Prilog vaskularnoj flori grada Slatine i okolice

Dragan Prlić ; University of Osijek, Department of Biology, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 729 Kb

page 21-48

downloads: 542

cite


Abstract

Istraživanje flore na području grada Slatine i okolice provedeno je u periodu od ožujka do listopada tijekom 2009. i 2010. godine. Posljednja cjelokupna florna lista izrađena je 1957. i odnosi se isključivo na grad Slatinu. Dotična lista broji 398 svojti od čega 5 pripada određenoj kategoriji ugroženosti, no samo je 1 potvrđena u najnovijem istraživanju.
Novim istraživanjem obavljena je korekcija florne liste te je istovremeno prošireno područje istraživanja na okolna sela, ukupne površine od oko 60 km2. Mnoge ranije zabilježene svojte ovim istraživanjem nisu potvrđene, no dodatkom novih, lista je ažurirana i broji 550 svojti: 524 vrste i 26 podvrsta raspoređeno u 334 roda i 94 porodica. Od ukupnog broja, 12 svojti ulazi u odjeljak Pteridophyta, a preostalih 538 u Spermatophyta, s porodicom Asteraceae kao najbrojnijom.
Prema Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske i online bazi Flora Croatica Database, 25 svojti posjeduje određeni status prema Crvenoj listi IUCN-a dok je znatan broj zakonom zaštićen (105 zaštićenih, 29 strogo zaštićenih). Svojte s IUCN statusom detaljno su obrađene u smislu njihova nalazišta, uzroka ugroženosti i gustoće populacije. Valja spomenuti nekolicinu vrijednih nalaza: Carex riparia Curtis, Cyperus glomeratus L., Hibiscus trionum L., Hottonia palustris L., Pseudolysimachion longifolium (L.) Opiz te nekoliko vrsti iz porodice Orchidaceae.

Keywords

kartiranje flore, Slatina i okolica, ugrožene svojte, Crvena lista

Hrčak ID:

83374

URI

https://hrcak.srce.hr/83374

Article data in other languages: english

Visits: 1.120 *